Paardenmarkt Rijnsburg 2019 in Rijnsburg

Woensdag 12 Juni 2019 - 07:00-14:00 uur


Op 4 september 1898 werd de Wilhelminaboom ter ere van de achttiende verjaardag van prinses Wilhelmina, later Koningin Wilhelmina, feestelijk geplant in Rijnsburg. Deze boom, die in het centrum van het "oude" Rijnsburg geplaatst is, was tijdens de bezettingsjaren van de Duitsers (1940 - 1945) een symbool van lijdelijk verzet tegen haar bezetter. De Wilhelminaboom werd in de nacht van 30 op 31 augustus 1941 feestelijk versierd. Later werden wegens dit verzet willekeurig dertig inwoners van Rijnsburg opgepakt en gevangen gezet in de strafgevangenis Oranjehotel in Scheveningen. De Duitse bezetter heeft enkele dagen hierna de boom getracht te vergiftigen, maar de Wilhelminaboom heeft tot heden stand gehouden. Het hekwerk is inmiddels wel aangepast. De Rijnsburgse paardenmarkt heeft geschiedenis en nostalgie. Ver voor de oorlog was er al sprake van een jaarlijks terugkerende handel van paarden langs de Vliet. Na de oorlog was hiervan niets meer over wegens het gebrek aan paarden. De paardenmarkt is kort na de oorlog nieuw leven ingeblazen. Een aantal dorpsgenoten vonden dat een dergelijk evenement niet voorgoed verloren mocht gaan voor Rijnsburg en de (oud) Rijnsburgers.In de loop der jaren werd de paardenmarkt uitgebreid met een kermis en een braderie/jaarmarkt. Het groeide uit tot een jaarlijks terugkerende happening met uitstraling naar de buurgemeenten, en een aantrekkingskracht voor (oud) Rijnsburgers vanuit letterlijk de hele wereld. Rondom de Vliet is het voor veel mensen dan ook een weerzien van familie, kameraden en vrienden uit lang vervlogen tijden. Het Paardenmarkt Comité is in de loop der jaren bemand geweest door een vaste kern van vrijwilligers. Het lidmaatschap ging vaak over van vader op zoon. Er was sprake van een lange traditie. Dank gaat uit naar de personen van de groep actieve vrijwilligers en het bestuur van de Stichting Paardenmarkt Comité die ook voor het succes van de Rijnsburgse paardenmarkt editie 2019 gaan zorgen!!

Opslaan in Agenda 2019-06-12 07:00 2019-06-12 14:00 Europe/Amsterdam Paardenmarkt Rijnsburg 2019 Op 4 september 1898 werd de Wilhelminaboom ter ere van de achttiende verjaardag van prinses Wilhelmina, later Koningin Wilhelmina, feestelijk geplant in Rijnsburg. Deze boom, die in het centrum van het "oude" Rijnsburg geplaatst is, was tijdens de bezettingsjaren van de Duitsers (1940 - 1945) een symbool van lijdelijk verzet tegen haar bezetter. De Wilhelminaboom werd in de nacht van 30 op 31 augustus 1941 feestelijk versierd. Later werden wegens dit verzet willekeurig dertig inwoners van Rijnsburg opgepakt en gevangen gezet in de strafgevangenis Oranjehotel in Scheveningen. De Duitse bezetter heeft enkele dagen hierna de boom getracht te vergiftigen, maar de Wilhelminaboom heeft tot heden stand gehouden. Het hekwerk is inmiddels wel aangepast. De Rijnsburgse paardenmarkt heeft geschiedenis en nostalgie. Ver voor de oorlog was er al sprake van een jaarlijks terugkerende handel van paarden langs de Vliet. Na de oorlog was hiervan niets meer over wegens het gebrek aan paarden. De paardenmarkt is kort na de oorlog nieuw leven ingeblazen. Een aantal dorpsgenoten vonden dat een dergelijk evenement niet voorgoed verloren mocht gaan voor Rijnsburg en de (oud) Rijnsburgers.In de loop der jaren werd de paardenmarkt uitgebreid met een kermis en een braderie/jaarmarkt. Het groeide uit tot een jaarlijks terugkerende happening met uitstraling naar de buurgemeenten, en een aantrekkingskracht voor (oud) Rijnsburgers vanuit letterlijk de hele wereld. Rondom de Vliet is het voor veel mensen dan ook een weerzien van familie, kameraden en vrienden uit lang vervlogen tijden. Het Paardenmarkt Comité is in de loop der jaren bemand geweest door een vaste kern van vrijwilligers. Het lidmaatschap ging vaak over van vader op zoon. Er was sprake van een lange traditie. Dank gaat uit naar de personen van de groep actieve vrijwilligers en het bestuur van de Stichting Paardenmarkt Comité die ook voor het succes van de Rijnsburgse paardenmarkt editie 2019 gaan zorgen!! RijnsburgLocatie: Rijnsburg Dorpskern, Rijnsburg


Vandaag in de buurt:

Vandaag zijn er de volgende markten in de buurt. Zo is er in Brielle een markt, in Amsterdam Jordaan een markt.

Deze week in de buurt:

Deze week zijn er de volgende markten in de buurt. Zo is er in Brielle een markt, in Rotterdam een markt, in Zoetermeer een brocante markt, in Heemstede een braderie, in Den Haag een markt, in Katwijk een markt, in Badhoevedorp een braderie, in Waddinxveen een braderie, in Wateringen een jaarmarkt, in Haarlem een jaarmarkt, in Haarlem een antiek & kunst markt, in Wateringen een antiek & kunst markt, in Rotterdam een markt, in Den Haag een markt, in Leiden een braderie, in Leiden een antiek & kunst markt, in Den Haag een markt.


Markten


27 mei
Brielle
28 mei
Rotterdam
30 mei
Den Haag
31 mei
Katwijk
1 jun
Rotterdam
1 jun
Den Haag
3 jun
Den Haag
Brocante markten


30 mei
Zoetermeer


Braderiëen


30 mei
Heemstede
1 jun
Badhoevedorp
1 jun
WaddinxveenJaarmarkten


1 jun
Wateringen
1 jun
Haarlem

Antiek & Kunst markten


1 jun
Haarlem
1 jun
Wateringen